Marius de Jongere
Rotterdamse havenschilder
Boek over Marius de Jongere


-----------------
NIEUWE en uitgebreidere TEKST op verbeterde site in voorbereiding
-------------

Boekgegevens (volgens uitgever Scriptum Schiedam)
- titel: Marius de Jongere (1912-1977), de geheimen van een Rotterdamse havenschilder
- auteur: Hans Tap
- soort boek: hard cover
- uitgever: Scriptum
- ISBN-13: 9789055948451
- ISBN-10: 9055948454
- taal: Nederlands
- genre: monografie kunst
- verschijningsdatum: 01-12-2011


Marius Drulman (1912-1977) zoals zijn de echte naam van de kunstenaar luidde, werkte onder pseudoniem en liet niets los over zijn persoonlijk leven. Die keuze zou een grootse internationale doorbraak in de zestiger jaren in de weg staan, ondanks dat velen hem een technisch beter schilder vonden dan de alom geprezen vooroorlogse havenschilder Johan Hendrik van Mastenbroek.
Aan het schrijven van het manuscript voor het boek ging ruim drie jaar speurwerk en research naar gegevens over Marius Drulman en zijn werken vooraf.  Het boek bestaat uit een biografisch deel en een deel over zijn werken met daarbij een oeuvre-overzicht van zijn olieverfschilderijen, aquarellen, etsen en litho's. Aan dat oeuvre-overzicht dat in chronologie op jaar gepresenteerd wordt ligt dateringsonderzoek ten grondslag, alle afgebeelde werken zijn van een vervaardigingsjaar voorzien. In dat onderzoek werd tevens de zgn. 'De Jongere-code' gekraakt, een geheim in de signatuur van de kunstenaar waarmee hij in de periode 1950-1977 zijn werken dateerde. Maar er wordt nog meer onthuld.

Een kleine greep:

Behalve met eigen naam in de periode maart 1942-mei 1945 heeft Marius zijn werk in zijn kunstenaarsloopbaan met vier verschillende pseudoniemen gesigneerd. In het boek staan afbeeldingen van de bijbehorende werken.

Werk van Marius hangt in zes Nederlandse musea. Het pseudoniem M.de Jongere is de conservatoren van die cultuurbewaarplaatsen uiteraard bekend, maar zij zijn er niet van op de hoogte als ze werk van dezelfde kunstenaar onder een ander pseudoniem in huis hebben.

Behalve de vader/stiefvader-kwestie (Marius Janssen) wordt aandacht besteed aan overeenkomsten tussen Marius Drulman en zijn grootvader die een bekende Nederlander was.

De signatuur M.de Jongere treffen we op zijn werk aan met één of twee stippen (M.de.Jongere). De reden daarvan had niets te maken met de vrijmetselarij, zoals wel wordt beweerd.

Zijn oeuvre wordt natuurlijk gedomineerd door de vele havengezichten die hem bekendheid hebben gegeven. Toch laat het werkenoverzicht een verrassende verscheidenheid aan onderwerpen zien. In het laatste deel van zijn kunstenaarsloopbaan verandert Marius’ schilderstijl. Het is bijna een stijlbreuk.

Dat Marius niets over zijn persoonlijk leven losliet had ook een keerzijde. Beeldvorming. En dat pakte in artikelen - ten onrechte -niet altijd gunstig voor hem uit.


Niemand in de kunstwereld beschikt over enig fotomateriaal van Marius Drulman.
De foto's in mijn publicatie zijn welwillend beschikbaar gesteld door neven van de kunstenaar. Zij mogen niet door anderen worden gebruikt. Dit geldt ook voor de foto van Marius uit 1946 linksboven op deze site. Bedoeld als voorproefje.
Welkom op de site over Marius de JongereOver Marius DrulmanBoek over Marius de JongereExpertise en dienstenContact